پتروپالایشگاه لاوان وارد فاز اجرایی میشود، شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران در گزارش یکساله فعالیت خود در دولت سیزدهم از راهاندازی نظام الکترونیکی برای توزیع LPG، آغاز فاز اجرایی پتروپالایشگاه لاوان، خنثیسازی توطئه بنزینی و … خبر داد. به گزارش پایگاه خبری ندای البرز به نقل از تسنیم، شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای […]
پتروپالایشگاه لاوان وارد فاز اجرایی میشود، شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران در گزارش یکساله فعالیت خود در دولت سیزدهم از راهاندازی نظام الکترونیکی برای توزیع LPG، آغاز فاز اجرایی پتروپالایشگاه لاوان، خنثیسازی توطئه بنزینی و … خبر داد.
به گزارش پایگاه خبری ندای البرز به نقل از تسنیم، شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران گزارشی از عملکرد یکساله این شرکت در دولت سیزدهم منتشر کرد.
بر اساس این گزارش، با اجرای طرحهای راهبردی و تغییر مسیر از سوخت محوری به سود محوری با پالایش روزانه دو میلیون و دویست هزار بشکه نفتخام و میعانات گازی و تولید ۱۱۲ میلیون لیترگازوئیل، ۱۰۰ میلیون لیتر بنزین، افزایش ۲۳ درصدی تامین و توزیع سوخت وجابجایی ۱۳۵ میلیارد لیترفرآوردههای نفتی در شعاع ۵۰۰ کیلومتردر کشور، ثبت رکورد انتقال ۱۲۸ میلیارد لیترنفت خام و فرآوردههای نفتی، تثبیت و افزایش ذخایر استراتژیک سوخت کشور، تامین خوراک ۹۵ نیروگاه تولید برق و انرژی در جهت جلوگیری از خاموشیهای گسترده در کشور به میزان ۱۸ میلیارد و ۶۰۰ میلیون لیتر ، ارسال سوخت به صنایع بزرگ به میزان ۵ میلیارد و ۳۰۰میلیون لیتر، تبدیل کارگاهی بیش از ۱۰۰ هزار خودروی عمومی تاکسی و وانت به دوگانه سوز به صورت رایگان، فراهم نمودن زیر ساخت و صادرات دریایی گاز مایع در پایانه شهید باهنر و جلوگیری از انباشت و سوزاندن ۲۰۰۰ تن در روز با حدود ارزش صادراتی ۳۶۵ میلیون دلار در سال، اضافه شدن این شرکت به فهرست سازمانهای توسعهای، انعقاد تفاهمنامه مطالعات فنی و مهندسی احداث پالایشگاههای جدید و توسعه پالایشگاههای موجود در کشورهای حوزه کارائیب با هدف جلوگیری از خام فروشی و ایجاد ارزش افزوده، را میتوان از خدمت رسانی به مردم ایران در دولت سیزدهم برشمرد.
خنثیسازی توطئه بنزینی
دراین اثنا و در آبان ماه سال گذشته طی دسیسهای که معاندان و دشمنان قسم خورده جمهوری اسلامی آن را طراحی کرده بودند برای صنعت پالایش و پخش یک اختلال گسترده در سامانه هوشمند سوخت ایجاد کرد که دراین امر با اطلاعرسانی دقیق و بهموقع و حضور مدیران ارشد صنعت و دست اندرکاران شرکت ملی پالایش و پخش و پخش فرآوردههای نفتی و بسیج تمامی کارکنان و نیروهای متخصص، این معضل در حداقل زمان ممکن و تحت شرایط فورسماژور پیش آمده از ایجاد یک فاجعه و بحران در امر سوخترسانی جلوگیری شد.
بدین ترتیب با اعزام و استقرار نیروهای متخصص و همکاری مردم و حضور بی وقفه مدیران، یک عملیات دفاع بزرگ سایبری ۴ هزار نفره در سطح کشور اجرایی شد. دراین فرآیند نیروهای فنی و متخصص داخلی برای بازگرداندن سامانه و بررسی عمق صدمهای که بر سامانه وارد آمده بود، تلاش و بررسی را آغاز کردند و مشخص شد همه نازلها در ۵۴ هزار نقطه از دست رفته است، بنابراین تصمیم گرفته شد تک به تک، با لپتاپ در محل حاضر و عملیات بازگرداندن از طریق نصب دوباره نرمافزار اجرایی شود که در کمترین زمان ممکن این عملیات انجام و سوخترسانی به شرایط عادی بازگشت.
از تامین خوراک نیروگاهها تا سوخترسانی به پمپ بنزینها
صنعت پالایش و پخش در فصل سرد سال، تعهدات جدیدی را علاوه بر تامین سوخت روزانه صنایع و بخش خانگی و جایگاههای عرضه سوخت متحمل میشود.
کمبود گاز در نیروگاهها طی دو سال گذشته دوصنعت برق و گاز را با بحرانی جدی روبرو کرده بود.
در این بین با ارسال روزانه حدود ۳۷ میلیون لیتر سوخت مایع به نیروگاههای کشور، در۶ ماهه نخست سال ۱۴۰۰ منجر به عدم خاموشی گسترده در کشور شد.
براساس آمار موجود در سال ۱۴۰۰،حدود ۱۸میلیارد و ۶۰۰میلیون لیتر سوخت مایع به نیروگاههای کشور تحویل داده شده است.
همچنین در فرآیند تامین و توزیع سوخت به بازارهای داخلی نیز آمار گویای این است که از نیمه دوم سال ۱۴۰۰ تا تیرماه ۱۴۰۱ بیش از ۶۱ میلیارد لیتر سوخت شامل گازوئیل و بنزین به جایگاههای عرضه سوخت در سراسر کشور ارسال شده است.
لازم به ذکر است که صنعت پالایش در دولت سیزدهم رشد ۶ درصدی پالایش نفت خام و میعانات گازی و افزایش ۲۳ درصدی تامین و توزیع سوخت خودروها نسبت به سال گذشته را تجربه کرده است. همچنین ۸۰ درصد از تعهدات خود را نسبت به تحویل وکیوم باتوم تهاتری به شرکتهای قیرساز عملیاتی نموده است.
برنامهریزی بلندمدت برای توسعه سوخت سبزCNG در سبد خودروها
بانگاهی به الگوی مصرف بنزین میتوان دریافت که یک جهش قابل توجه در مصرف بنزین رقم خواهد خورد به گونهای که طی سال ۱۴۰۵ به ۱۱۷ میلیون لیتر در روز، در سال ۱۴۱۰ به ۱۳۴ میلیون لیتر در روز و در افق سال ۱۴۲۰ به بیش از ۱۵۳ میلیون لیتر در روز خواهد رسید.
از این رو مدیریت بهینه مصرف سوخت برای جلوگیری از بحران پیش رو در صدر برنامههای اجرایی قرار گرفته است.
در این فرآیند از جمله اقداماتی که انجام شد در بخش تبدیل کارگاهی، یک قرارداد با گروه صنعتی ایران خودرو به منظور تولید ۴۵ هزار خودروی دوگانهسوز اعم از تاکسی و وانت در آذرماه سال ۱۴۰۰ به ارزش ۲۰ میلیون دلار منعقد شد تا ضمن مدیریت مصرف بنزین صرفهجویی ارزی قابل توجهی را رقم بزند.
این درحالی است که بر اساس مصوبه شورای اقتصاد، مقرر شد یک میلیون و ۲۰۶ هزار خودرو مجهز به سیستم دوگانهسوز شوند که براساس آمار موجود از تیرماه سال گذشته تا تیرماه سال جاری بالغ بر ۱۰۰هزار خودروی عمومی با تسهیلات رایگان دوگانهسوز شدهاند.
اقدام برای مکانیزه ساختن رویه صدور مجوز جایگاه سوخت مایع
اوایل سال جاری برای یکپارچهسازی و ساماندهی صدور مجوزهای ساخت جایگاههای عرضه سیانجی و سوخت مایع و به منظور شفاف سازی، حذف فرآیند بروکراسی در صدور مجوز و حذف امضاهای طلایی، سامانهای با عنوان «درگاه ملی درخواست مجوز جایگاه سوخت» به آدرس http://niordc-station.ir راه اندازی شد؛ بهمنظور سهولت دریافت مجوز ساخت جایگاهها سیانجی و سوخت مایع از سوی متقاضیان و بخش خصوصی، سامانه یادشده فعال و در دسترس عموم متقاضیان برای استفاده قرار گرفت.
بهنگامسازی فروش در بخش هوشمندسازی CNG
باتوجه به اهمیت روند دستیابی به پتانسیلهای پیدا و نهان صنعت سی ان جی، دولت سیزدهم تمرکز ویژهای را برای رشد این صنعت مبذول داشته است.
به همین منظور مراسم رونمایی از اجرای طرح بهنگام سازی فروش در بخش هوشمندسازی سی ان جی در سال جاری برگزار شد.
از جمله اهداف این طرح میتوان به: عدالت در توزیع یارانههای بخش حمل و نقل-زیرساخت کارآمد، انعطاف پذیری، سیاست پذیری-کاهش چشمگیر هزینهها، افزایش شفافیت و فساد ستیزی- افزایش درآمد دولت از محل تحدید قاچاق و انحراف فرآوردهها-چابک سازی و کوچک سازی دولت در راستای اصل ۴۴ قانون اساسی-مدیریت توزیع و اعمال سیاستهای تشویقی و امکان توسعه طرحهای ملی اشاره کرد.
راهاندازی نظام الکترونیکی منسجم برای توزیع LPG
سامانه سدف به منظور توزیع الکترونیکی برای توزیع الپیجی در راستای ممانعت از انحراف تغییر مسیر الپیجی به سبد سوخت خودروها، اوایل سال ۱۴۰۰ به طور کامل راهاندازی شد. در سامانه سدف ۲/۲ میلیون خانواری که نیازمند الپیجی هستند ثبتنام کردهاند.
گفتنی است روزانه ۶۵۰۰ تن ال.پی.جی در پالایشگاهها تولید میشود و به طور میانگین روزانه ۵۱۰۰ تن در داخل کشور توزیع میشود که با نظارت درست در مصرف، مسیر جدیدی برای صادرات و ارزآوری آن در کانال اقتصادی کشور ایجاد شد.
ایجاد ارزش افزوده بیشتر در زنجیره تولید
هماکنون در راستای کاهش و پرهیز از خامفروشی نفت خام براساس سیاست ابلاغی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) این مهم در صدر برنامههای شرکت ملی پالایش و پخش قرار گرفته است.
امری که به دفعات از سوی مسئولان ذیربط مطرح شده و مورد تاکید بوده است، برمبنای پوستاندازی خط مشی صنعت پالایش و تغییر مسیر از سوختمحوری به سمت سودمحوری قرار گرفته بوده است.
قراردادن نسل جدیدی از محصولات در سبد پالایشگاهها که تاکنون فقط بر تولید انواع سوخت متمرکز بوده، اقدامی است که میتواند مسیر درآمدزایی کشور را بیش از پیش تسهیل کند.
رونمایی از نخستین پروژه در حوزه تلفیق پالایش و پتروشیمی
طرح احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی از جمله طرحهایی است که در حرکت به سمت سودمحوری در اولویت اجرا و به بهرهبرداری رسیدن قرار گرفته است.
طرح ۳۰۰ هزار بشکهای با هدف افزایش ظرفیت پالایشی و تامین فرآوردههای مورد نیاز با تاکید بر زنجیره ارزش در استان هرمزگان و در مجاورت پالایشگاههای بندرعباس و ستاره خلیج فارس احداث خواهد شد.
پتروپالایشگاه لاوان وارد فاز اجرایی میشود
طرح احداث پتروپالایشگاه لاوان به ظرفیت ۱۵۰ هزار بشکه از جمله طرحهای پیشبینی شده با خوراک نفت خام است.
براین اساس خوراک این پتروپالایشگاه نفت خام بوده که در فاز اولیه و در مرحله نخست محصولات نفتی و در فاز دوم محصولات و فرآوردههای پتروشیمی تولید خواهد شد.
هدف از ساخت پتروپالایشگاه لاوان تکمیل زنجیرههای ارزش، توقف خامفروشی، ایجاد اشتغال، توسعه پایدار، جلوگیری از خروج ارز، استفاده حداکثری از توانمندیها و ظرفیتهای داخلی و کسب بازارهای هدف در اقتصاد بینالمللی است.
همچنین واحد ایزومریزاسیون پالایشگاه لاوان با استفاده از توان داخلی و شرکتهای دانش بنیان با هدف افزایش یک میلیون لیتر تولید روزانه بنزین یورو ۴ و رشد ۵۰ درصدی در تولید راهاندازی شده است.
گفتنی است، احداث پالایشگاه ۱۸۰ هزار بشکهای خوزستان نیز در دستور کار قرار گرفته است.
خط لوله تابش
اواخر دیماه سال ۱۴۰۰ یک تفاهمنامه بین شرکت ملی پالایش و پخش و بانک ملت برای احداث خط لوله انتقال فرآوردههای نفتی رفسنجان – مشهد تابش (تامین بازار انرژی شرق)به طول ۹۷۸ کیلومتر منعقد شد.
استقرار این کریدور اقتصادی باتوجه به اینکه ۵۰ درصد سوخت مصرفی در نیمه شمالی کشور مصرف از طریق خط لوله ری تأمین میشود میتواند شبکه سوخت را از تک بعدی بودن خارج کند.
از جمله اهداف این پروژه میتوان به
*انتقال فرآورده با ظرفیت ۱۵۰ هزار بشکه در روز
*تامین پایدار سوخت موردنیاز شرق و شمال شرق کشور (استانهای خراسان جنوبی، رضوی و شمالی)
*کوتاه شدن مسیر انتقال فرآورده
*کاهش مصرف سوخت و کاهش هزینههای حمل
*تسهیل صادرات فرآورده به کشورهای همجوار
*استفاده از خط لوله به عنوان جایگزین حمل و نقل جادهای، اشاره کرد.
* احداث خط لوله پارس
امضای تفاهمنامه خط لوله پارس با هدف تامین کسری و توزیع بهینه سوخت مورد نیاز استان فارس، کاهش تردد نفتکشهای جادهای، افزایش حجم ذخیره سازی فرآوردههای نفتی این استان و … به امضاء رسید.
این طرح ظرفیت انتقال روزانه ۷۳ هزار بشکه فرآورده را از هرمزگان به استان فارس را مهیا خواهد کرد.
این خط لوله راهبردی به طول ۴۰۰ کیلومتر با قطر ۱۴ اینچ در مسیر شهرستانهای مهرآران و فسا ساخته میشود و سپس به شیراز میرسد، در طول مسیر این خط لوله ۲ تلمبهخانه، یک پایانه و یک انبار نفت جدید به ظرفیت ۸۰ میلیون لیتر در فسا ساخته خواهد شد.
اقدامات پالایش و پخش: ارتقاء کیفی سوخت تولیدی
پروژههای تصفیه گازوئیل، ارتقاء کیفی نفت گاز و سولفورزدایی نفت کوره از ته مانده برجهای تقطیر در پالایشگاه اصفهان آماده بهرهبرداری است.
تولید کک سوزنی در پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند، ارتقاء کیفی محصولات سنگین واحد کک سازی در بندرعباس، ارتقاء کمی و کیفی فرآوردههای تولیدی در پالایشگاه نفت تبریز، طرح احداث واحد بهبود کیفی و کمی بنزین در تهران، طرح احداث واحد سولفورزدایی نفت کوره در کرمانشاه، واحد تقطیر در خلا جدید لاوان از دیگر طرحهای در دست اقدام است که فاز مطالعاتی آن در حال اجراست.
نوسازی ناوگان حمل و نقل جادهای
نوسازی ناوگان حمل و نقل جادهای تفاهمنامه نوسازی ۵۰۰ نفتکش سوخت جادهپیما بین بانک ملت و تجارت، شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران و شرکتهای دنیای ماموت و رخش خودرو دیزل با حضور معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران به امضا رسید. گفتنی است در مرحله اول نوسازی ناوگان از مجموع ۴ هزار دستگاه، ۵۰۰ دستگاه نوسازی میشود.
با اجرایی شدن این تفاهمنامه، بانک ملت متعهد شد برای نوسازی ۵۰۰ کشنده تا ۱۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کند.
هماکنون حدود ۶۵ درصد فرآورده موردنیاز بخش نیروگاهی با نفتکش ارسال و حمل میشود و حدود ۱۴ هزار و ۸۰۰ نفتکش در زنجیره توزیع فرآورده فعالیت میکنند که نوسازی این ناوگان، نقش مهمی در تسهیل و بهروزرسانی فرآیندهای این عملیات، افزایش ضریب ایمنی و استانداردهای زیستمحیطی ایفا خواهد کرد.
ممانعت از توقف فرآوردهها در هرمزگان
نباید از نظر دورداشت که با برشمردن ظرفیت پالایشگاههای موجود و تعریف طرحهای جدید، ظرفیت پالایشی هرمزگان از لحاظ استراتژیک به بیش از یک میلیون بشکه میرسد که ضرورت دارد ذخیرهسازی فرآوردهها به موازات آن افزایش یابد و زیرساختهای جدیدی در بخش ظرفیتهای دریایی، صادرات و اسکله ایجاد شود.
دراین راستا تفاهمنامه مالی طرح احداث مخزنگاه شهید نادر مهدوی در استان هرمزگان روستای جمال آباد بندرعباس در ششم اردیبهشتماه سال جاری با حضور وزیر نفت بین شرکت ملی پالایش و پخش فرآردههای نفتی ایران و بانک ملی امضا شد.
توسعه انبارهای ذخیرهسازی فرآوردههای نفتی با توجه به برنامه احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی و پالایشگاه مهر خلیج فارس افزون بر پالایشگاههای موجود، افزایش ظرفیت ذخیرهسازی راهبردی کشور، ایجاد بزرگترین مرکز ذخیرهسازی فرآوردههای نفتی در سواحل جنوب کشور و تکمیل زنجیره صادرات دریایی و زمینی فرآوردههای نفتی از جمله اهداف طرح ذخیرهسازی فرآوردههای نفتی شهید نادر مهدوی به حساب میآید.
با امضای این تفاهمنامه کشور شاهد افزایش ۶۰۰ میلیون لیتری ظرفیت ذخیرهسازی فرآوردههای نفتی در جنوب این مرز و بوم خواهدبود.
رکوردزنی در عملیات انتقال فرآوردههای نفتی ایران
با ثبت رکورد انتقال ۱۲۸ میلیارد لیتر نفت خام و فرآوردههای نفتی اصلی در سال ۱۴۰۰، یک رکورد شکنی در این بخش ثبت و ضبط شد.
باتوجه به اقدامات کلیدی برای تامین مالی پروژههای نفتی با سرمایهگذاری کنسرسیوم بانکی و پتروشیمی، اعلام آمادگی برای صادرات خدمات فنی و مهندسی به آن سوی مرزها، توجه و تاکید برای میدان دادن به دانشبنیانها و بسترسازی برای همکاری هرچه بیشتر با این شرکتها، تسریع در آمادهسازی طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان، تسریع در آمادهسازی و تکمیل واحد تصفیه نفت گاز پالایشگاه اصفهان، اورهال و تعمیرات موفقیت آمیز پالایشگاهها و در عبارتی کلانتر به ارتقاء کمی و کیفی تولیدات پالایشگاهی اشاره کرد.
توجه به فعالیتهای برون مرزی
اما در خصوص فعالیت برونمرزی صنعت پالایش باید به صدور خدمات فنی و مهندسی به پالایشگاههای فراسرزمینی، انعقاد قرارداد ۱۱۰ میلیون یورویی بازسازی و راه اندازی پالایشگاه ۱۴۰ هزار بشکهای ونزوئلا، امضای تفاهمنامه مطالعات فنی و مهندسی احداث پالایشگاههای جدید و توسعه پالایشگاههای موجود در کشورهای حوزه کارائیب اشاره کرد.
امضای تفاهمنامه با ۵ شرکت دانشبنیان
شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی و پنج شرکت دانشبنیان، تفاهمنامههای مختلفی در زمینه فناوریهای موردنیاز این شرکت امضا کردند.
این تفاهمنامهها ۲۹ تیرماه بین شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی با ۵ شرکت دانشبنیان درباره هوشمندسازی جایگاههای عرضه سیانجی، روباتیک و ساخت روباتهای آتشنشان، تجهیزات سامانه هوشمند سوخت، تولید برجهای نور و پرژکتورهای فوقکممصرف و دیگر تجهیزات سامانه هوشمند سوخت امضا شد.
آغاز صادرات دریایی گاز مایع از پایانه شهید باهنر
پتانسیل صادراتی گاز مایع شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ۲۰۰۰ تن در روز است که تاکنون به دلیل محدودیتهای مقاصد صادرات زمینی و عدم تمهیدات صادرات دریایی و توسعه زیرساختهای لازم در دورههای گذشته امکان تحقق اهداف صادراتی میسر نبوده است ولی با تلاش و پیگیری مستمر، اخیراً امکان صادرات دریایی گاز مایع در پایانه شهید باهنر بندرعباس و جلوگیری از هدر رفته حدود ۳۶۵ میلیون دلار منابع ارزی در سال محقق شده است.
بومیسازی کاتالیستهای مورد استفاده در صنعت پالایش
با حمایت شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران از شرکتهای دانش بنیان در سالی که از سوی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) به سال تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین نام گذاری شده است، تلاشهای گستردهای جهت بومیسازی کاتالیستهای مورد استفاده در صنعت پالایش توسط شرکتهای دانش بنیان داخلی صورت پذیرفت به نحوی که برای نخستین بار کاتالیست واحدهای RCD و RFCCپالایشگاههای آبادان و امام خمینی(ره) شازند توسط یک شرکت داخلی دانشبنیان تولید و با تولید این کاتالیستها در داخل کشور، از خروج ارز به میزان قابل توجهی جلوگیری بعمل میآید.
شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران از تیرماه سال ۱۴۰۰ تا تیرماه سال جاری موفق به حل و فصل پروندههای مالیاتی به ارزش ۳۶۸ هزار میلیارد ریال، افزایش سودآوری مجموعه پالایش و پخش بالغ بر ۸۶ هزار میلیارد ریال و تامین منابع سازمان هدفمندسازی یارانهها ۱۱۰ هزار میلیارد تومان شده است.
اضافه شدن به فهرست سازمانهای توسعهای
اضافه شدن شرکت ملی پالایش و پخش به فهرست سازمانهای توسعهای ادامه داد: باتوجه به زیرساختها و بسترهای متوازن توسعه در شرکت ملی پالایش و پخش، هیئت محترم دولت طی تصویب نامهای در مورخ ۱/۵/۱۴۰۱، شرکت ملی پالایش و پخش را به فهرست سازمانهای توسعهای کشور اضافه کرد. لذا بعد از این، مجمع شرکتهای زیر مجموعه که تاکنون متشکل از وزرای امور اقتصادی و دارایی، دادگستری و نفت بود، به هیئت مدیره پالایش و پخش تغییر پیدا کرد که گام بلندی در راستای توسعه شرکت قلمداد میگردد.
شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران موفق به کسب رتبه نخست در بین شرکتهای تابعه وزارت نفت و رتبه پنجم از بین ۱۱۰ دستگاه اجرایی براساس ارزیابی شاخصهای محور دولت مردمی و نظارت عمومی شد.
این شرکت در بازه زمانی مذکور از جایگاه ۳۴ به جایگاه پنجم، بین ۱۱۰ دستگاه اجرایی در خصوص عملکرد ارتقاء پیدا کرده است.
Friday, 22 November , 2024