در شرایطی که به نظر می‌رسد همچنان داستان تکراری بی‌اعتمادی سرمایه‌گذاران به بازار سرمایه تداوم دارد، آنچه که خروج مقدار قابل توجه سرمایه در دومین روز هفته می‌تواند مصداقی واضح برای آن باشد اما برخی از کارشناسان امیدوار به بازگشت آرامش به تالار شیشه‌ای در دولت چهاردهم هستند

امیدواری کارشناسان به بازگشت آرامش به تالار شیشه‌ای در دولت چهاردهم، در شرایطی که به نظر می‌رسد همچنان داستان تکراری بی‌اعتمادی سرمایه‌گذاران به بازار سرمایه تداوم دارد، آنچه که خروج مقدار قابل توجه سرمایه در دومین روز هفته می‌تواند مصداقی واضح برای آن باشد اما برخی از کارشناسان امیدوار به بازگشت آرامش به تالار شیشه‌ای در دولت چهاردهم هستند

به گزارش ندای البرز به نقل از وقایع‌نیوز: الهام صادقی– بعد از آنکه روز گذشته شاهد منفی شدن تراز پول حقیقی در بورس بودیم، شاید امروز خبر رشد دو هزار واحدی شاخص بورس تا حدی بسیار کمی شرایط را تلطیف کرد. براین اساس امروز در روند داد و ستدها بالغ بر هشت میلیارد و ۲۵۱میلیون سهم و حق تقدم به ارزشی بالغ بر چهار هزار و ۴۰۲میلیارد تومان در بیش از ۲۳۲هزار نوبت مورد معامله قرار گرفت و به این ترتیب شاخص بورس با رشد دو هزار و ۲۰۷واحدی در ارتفاع دو میلیون و ۷۵هزار و ۱۴۵واحد قرار گرفت.

این در حالی است که مدت‌هاست بازار سهام دستخوش فراز و نشیب‌های فراوانی شده است که امید سرمایه‌گذاران به ویژه سرمایه‌گذاران خرد را ناامید کرده است  و اکنون نیز مدتی است به نظر می‌رسد، گارد صعودی بهای طلا و ریزش‌های ارزش سهام در بازار سرمایه، آلترناتیوی بوده تا در روزهای اخیر بسیاری از سرمایه‌گذاران برای فرار از احتمال زیانی که تهدیدشان می‌کند، عطای ماندن در این بازار را به لقایش بخشند، تا به آنجا که به طور نمونه روز یکشنبه گذشته میزان خروج پول سهامدارن خرد و حقیقی از بورس نسبت به روز شنبه حدود ۱۰ برابر برآورد شده است.

 

افزایش هیجانات منفی در بازار سرمایه

به این ترتیب دیروز تراز پول حقیقی در سهام منفی شد و بازار سرمایه شاهد خروج سنگین ۹۴۲ میلیارد تومان پول حقیقی بود. آنچه که حکایت از تداوم داستان تکراری بی‌اعتمادی سرمایه‌گذاران به تالار شیشه‌ای و البته نا آگاهی و نبود شناخت از سیاست‌های جدید دارد که موجب افزایش هیجانات منفی در این بازار شده، موضوعی که علیرضا روستا، کارشناس بازار سرمایه هم از آن سخن گفته است.

ضمن اینکه نباید فراموش کرد، برپایی دور دوم انتخابات ریاست‌ جمهوری هم نکته‌ای است که این روزها فعالان بازار سرمایه مدنظر قرار داده‌اند و این امر به نظر می‌رسد، موجب شده صاحبان سرمایه ترجیح دهند تا روشن شدن شرایط و آگاهی از اثرگذاری انتخابات بر تابلوهای تالار شیشه‌ای یا سرمایه شان را از این بازار خارج کنند، یا کمی دست به عصاتر به تابلوها و نمایشگرهای این تالار خیره شوند.

آنچه که نشان می‌دهد، بحث آشتی سهامداران با بورس حداقل تا مشخص شدن نتیجه چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و پی آمدهای اقتصادی و اجتماعی آن میسر نخواهد بود.

اما اینکه آیا دولت جدید می‌تواند تجربه تلخی که از شهریور ماه سال ۱۳۹۹ آغاز و به دفعات آغاز شده است، از خاطره‌ها پاک کند، مقوله‌ای است که اما و اگرهای زیادی درمورد آن مطرح شده است.

به هر حال واقعیت این است، بعد از آنکه در ماه‌های پایانی سال ۱۳۹۸ و آغاز سال ۱۳۹۹ بازار سهام به یکی از بازارهای مورد توجه اقشار مختلف برای سرمایه‌گذاری تبدیل شد و بسیاری از افراد برای افزایش سرمایه یا حداقل حفظ ارزش آن دارایی‌هایشان به خرید سهام روی آوردند، اما شهریورماه ۱۳۹۹ سقوط بورس به خاطره تلخی برای طیف وسیعی از این سرمایه‌گذاران تبدیل شد که روند خروج سرمایه از بازار سهام را رقم زد و نتیجه آن خروج مقدار قابل توجهی پول حقیقی از آن سال تا به امروز بوده است، حتی تغییر دولت هم گره‌ای از این مشکل باز نکرد تا بی‌اعتمادی به این بازار برطرف شود.

 

خروج روزانه ۲۲ میلیارد تومان سرمایه در سه ماهه نخست!

به طور مثال تداوم روند اشاره شده باعث شد تا در بازه زمانی فروردین تا خرداد ماه سال جاری به طور میانگین روزانه ۲۲ میلیارد تومان و در مجموع عدد و رقمی برابر با ۱۲ هزار و ۲۱۰ میلیارد تومان پول حقیقی از این بازار خارج شود.

بنابراین افزایش ریسک‌ در بازار بورس در کنار سایر موارد مانند تصمیمات خلق ‌الساعه دولت‌ها و موارد دیگری از این قبیل شرایطی را رقم زده است که شاهد دور شدن سرمایه‌های قابل توجهی از این بازار و راهی شدن آنها به بازارهای موازی بوده ایم. علاوه بر این اشاره به نکته دیگری نیز در این زمینه ضرورت دارد، اینکه سیاست دریافت مالیات از بازارها و معاملات آنها نقش موثری در این زمینه داشته است که تعداد قابل توجهی از سرمایه‌گذاران به سراغ بازارهای خارج از کنترل دولت بروند.

در چنین اوضاع و احوالی با رصد بازار این روزها، این احتمال که بازار روزهایی را تجربه کند که در آن خروج سرمایه از بورس همچنان تکرار شود، هنوز هم پا برجاست، به ویژه اینکه به نظر می‌رسد، برپایی دور دوم چهاردهمین دوره انتخاب ریاست جمهوری نیز همانطور که پیش‌تر اشاره شد اثر زیادی بر نمودارهای و تابلوهای تالار شیشه‌ای دارد.

در این میان البته گروهی از کارشناسان این بازار تاکید دارند، بورس براساس آنچه که گفته شد، تا پایان هفته جاری احتیاط را در دستور کارش مدنظر قرار خواهد داد، روندی که می‌تواند نه تنها موجب تداوم روند خروج سرمایه از بازار سرمایه شود، بلکه نبود ثبات در این بازار را رقم زند، ضمن اینکه بی‌ثباتی در بورس به طور مستقیم اعتماد سرمایه‌‌گذاران تازه ‌وارد را از بازار سرمایه دور خواهد کرد.

 

بازار آمادگی بازگشت دوباره به مدار صعود را دارد؟

با این وجود اما برخی از کارشناسان مانند سید محسن میرصدری، رییس کمیسیون کسب ‌و کارهای نوین و دانش ‌بنیان اتاق ایران معتقد هستند، بازار سرمایه آمادگی کامل برای بازگشت دوباره به مدار صعود را دارد، البته از نظر میرصدری ابهام در سمت و سوی سیاست‌‌های دولت آینده که قرار است، سکان هدایت کشور را بعد از برپایی انتخابات جمعه پیش رو در دست گیرد، عامل تاثیرگذار سیاسی به شمار می‌رود که بازارهای مالی را اکنون تحت تاثیر قرار داده است.

 

رفتارهای هیجانی و سیاسی عامل اصلی نوسان

این در حالی بوده که گروهی دیگر از افراد رفتارهای هیجانی و سیاسی را عامل اصلی نوسان در بازار سرمایه می‌دانند و تاکید دارند این بازار با حمایت ویژه و همه‌جانبه دولت و مجلس در دولت چهاردهم به ثبات لازم خواهد رسید، بجثی که بهروز محبی نجم‌آبادی، نماینده مجلس دوازدهم نیز به آن پرداخته است با این توضیح که اصلاح دستورالعمل‌های «بند س تبصره ۶ قانون بودجه ۱۴۰۳» و «دستورالعمل جدید قیمت خوراک و فرآورده‌های پالایشی» اکنون موجب فراهم شدن بسترهای لازم برای ورود سرمایه به بازار شده و از این رو امید می‌رود در دولت جدید با اصلاح شدن بعضی از ساختارهای کلان اقتصادی اتفاقات مثبت در بازار بورس به وقوع بپیوندد.

به هر حال و با توجه به موارد اشاره شده، باید عنوان کرد، آنچه که در شرایط  پیش رو اهمیت فراوانی دارد، بهره‌ گرفتن از اهرم‌‌ها و ابزارهای حمایتی است که می‌تواند بسترساز حفظ و حراست از این بازارها باشد و از سرمایه‌‌های خرد و کلانی که راهی بورس می‌شوند، صیانت کند.

مقوله که نیاز به اعمال مدیریت هوشمندانه بازار دارد، پیش از آنکه شاهد سلب اعتماد عمومی و فرار سرمایه از این بازار به شکلی فراگیر و گسترده باشیم، موضوعی که باید از اولویت‌‌های دولت‌ جدید باشد. ضمن اینکه باید موارد دیگری مانند نقش فعالان اقتصادی در عرصه اقتصاد، همچنین نقش مردم در این حوزه مدنظر باشد.

البته از لازمه‌های مهم در این راستا وجود شفافیت اقتصادی، توجه به امنیت سرمایه‌گذاری‌ها، اعتماد سازی برای سرمایه‌گذاران و موارد دیگری از این قبیل است که همه و همه به ایجاد ثبات اقتصادی در کشور باز می‌گردد که در سال‌های اخیر از آن بی‌بهره بوده‌ایم.